Vuoden 2015 tutkimukset

Arkeologiset kaivaukset Papinkalliolla jatkuvat tulevana kesänä. Aikaisempien vuosien tapaan Raision museo Harkko toteuttaa kaivaukset yhteistyössä Turun yliopiston arkeologian oppiaineen kanssa. Tutkimuskohteena on Papinkallio 2, jota on tutkittu vuosina 2005 ja 2011. Vuonna 2000 käynnistyneen Papinkallion arkeologisen tutkimusprojektin oli määrä päättyä jo vuoden 2011 kaivauksiin, mutta ratkaisevien vastausten sijaan kaivaukset nostivat esiin koko joukon uusia kysymyksiä. Suurin syy kaivausten jatkamiselle tuli vuoden 2005 kaivausalueen eteläpuolelle kaivetusta koekuopasta. Kuopasta löytyi poikkeuksellisen paljon palanutta savea. Syytä koekuopan suureen palaneen saven määrään etsitään tulevan kesän kaivauksissa.

Asuinpaikka ja …

Papinkallion rautakautinen muinaisjäännös sijaitsee Kuloisissa Turku-Rauma -tien varrella. Se käsittää kaksi mäenkumparetta ja niiden välisen alavan alueen. Tien viereinen mäenkumpare tunnetaan nimellä Papinkallio 1 ja pienempi pyörätien vierellä oleva kumpare nimellä Papinkallio 2. Papinkallio 1 osoittautui vuosien 2000, 2001 ja 2003 kaivausten perusteella asuinpaikaksi. Kaivauksissa löydettiin jäänteitä mäen laella 1000 vuotta sitten olleista asuinrakennuksista. Merkkejä löydettiin myös varhaisemmasta asutuksesta.

Vuonna 2005 tutkimuskohteeksi otettiin Papinkallio 2. Kahden kaivauskesän jälkeen on edelleen epäselvää, mikä tai mitkä toiminnat ovat muinaisjäännöksen synnyttäneet. Vuoden 2011 kaivausten perusteella tiedetään, että 1000 vuotta sitten paikalla oli jonkinlainen rakennus, jossa oli savesta ja kivistä tehty lattia sekä kivistä rakennettu tulisija. Rakennuksen käyttötarkoitus on epäselvä. Yllättävintä oli se, että kaivaukset toivat esiin vähäisiä, mutta kiistattomia merkkejä siitä, että ihminen jätti jälkensä Papinkalliolle jo ennen rautakautta.

Toukokuussa koululaiset pääsevät kaivamaan

Kaivaukset aloitetaan jo toukokuun alussa, koska Raision museo Harkko haluaa tarjota raisiolaisille 5. ja 6. luokan oppilaille maassamme ainutlaatuisen mahdollisuuden osallistua arkeologisille kaivauksille. Raisiossa jo kolmannen kerran järjestettävät koululuille suunnatut kaivaukset tuovat uudenlaisen ulottuvuuden oman kotiseudun historian opiskeluun. Lähemmäs kotiseudun esihistoriaa ei voi päästä.

Kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus osallistua kaivauksille 6.6. järjestettävänä yleisöpäivänä. Kaivauksiin voi käydä myös tutustumassa milloin vain. Jokainen päivä tuonee esiin jotain uutta.

Jari Näränen
arkeologi
Raision museo Harkko

Yleisöpäivään ilmoittautuminen 27.5. mennessä: jari.naranen@raisio.fi tai 044-7971014.

Jätä kommentti