Papinkallion muinaisjäännösalue

Raision Kuloisissa, Turku-Rauma tien varrella sijaitseva Papinkallion muinaisjäännösalue käsittää kaksi laeltaan tasaista mäenkumparetta ja niiden välisen alavan alueen. Pohjoisemman mäenkumpareen kohdenimi on Papinkallio 1 ja eteläisemmän Papinkallio 2. Papinkallion muinaisjäännös löydettiin 1960-luvulla ja arkeologisia tutkimuksia paikalla on tehty vuosina 1985, 2000, 2001, 2003 ja 2005.

Papinkallio 1 osoittautui arkeologisissa kaivauksissa asuinpaikaksi. Palanut savi, savitiiviste, keramiikka ja kahden kiuasuunin jäännökset kertoivat mäellä rautakauden lopulla olleista kahdesta hirsirakennuksesta. Ajoitus rakennuksille saatiin kiusasuuniin jäänteistä löytyneestä mustasta kiiltäväpintaisesta koristellusta keramiikasta. Tämä keramiikka ajoitetaan 1000-1100 –luvulle jKr. Kaivauksissa löydettiin myös paalunjälkiä ja esiroomalaiselle rautakaudelle (500 eKr.-0) ajoittuvaa Morbyn keramiikkaa. Nämä löydöt viittaavat vanhempaan asutusvaiheeseen Papinkalliolla. Asutuksen jatkuvuutta vanhemmalta rautakaudelta nuoremmalle rautakaudelle ei tutkimuksissa voitu todistaa. Näyttäisi siltä, että Papinkalliolla on ollut asutusta esiroomalaisella rautakaudella ja rautakauden lopulla 1000-1100 -luvulla jKr.

Papinkallio 2 tutkittiin osittain kesällä 2005. Valittu kaivausalue osui kuitenkin muinaisjäännöksen ydinalueen reunaan, joten varmoja todisteita ei paikan luonteesta saatu. Muutamat savimuotin kappaleiksi tulkittavat löydöt näyttäisivät viittaavan siihen, että paikalla olisi ollut jonkinlainen paja rautakauden lopulla. Löytöaineistoltaan Papinkallio 2 poikkeaa selvästi Papinkallio 1:stä, joten jonkinlainen ero näiden kahden kohteen välillä on.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Jätä kommentti